Nödfrekvens på Amatörbanden

Vad är det för nödfrekvenser inom amatörradiobanden?

Fråga: Jag går genom provfrågorna och där har jag fått fel på en fråga trots att det i handboken står att det finns nödfrekvens på både 121.5MHz AM och på på 156.8MHz FM. Frågan jag svarat på är:
”Finns det i Sverige någon speciell, standardiserad, nödsignal för användning på amatörbanden och finns det speciella nödfrekvenser där den ska användas?” och jag har svarat:
Ja, ”CQ HELP” och flera nödfrekvenser i amatörbanden.
Trots detta får jag fel på denna. Vad är rätt svar.

Det finns inte längre några internationella nödfrekvenser inom amatörradion.

Svar:
De frekvenser du hänvisar till ligger inte inom amatörradiobanden. Om du läser i KonCEPT under kapitel 13.4.2 så står det att nörsignaler sänds i första hand på frekvenserna 121.5MHz AM (Flygradio) och 156.8MHz FM (Marin radio kanal 16). Men ingen av de frekvenserna ligger ju inom amatörradiobandet och de räknas därför inte som amatörradiofrekvenser. De tas blott upp som information att det är internationella nödfrekvenser.

För att man ska ha en bestämd nödfrekvens listad är det rimligt att det är garanterad passning på den frekvensen och detta finns inte inom amatörradiobanden. Jag vet ej vilken handbok du i din fråga refererar till så jag räknar här med att det är SSA:s koncept:
https://www.ssa.se/ssa/dokument/utbildningsmaterial/

Information om nödfrekvenser

IARU har en lista på frekvenser inom amatörradion, men dessa är snarare”fokusfrekvenser” och inte listade som absoluta nödfrekvenser och därför kan inte någon av de frekvenserna vara rätt heller även om det är troligt att du får ett svar.
Länk:
https://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and-working-groups/emcomm/emergency-communications-frequencies/

Har du en fråga om amatörradio?

Ställ gärna en fråga i formuläret:
>>Frågelådan>>

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *