DVMEGA Cast – Vad är det?

DVMEGA Cast – SA0BMC förklarar

Vad är en DVMEGA Cast? Det är inte en amatörradio utan en minidator med mikrofon som kan anslutas till någon av de nätverk som finns inom amatörradion.

Jag har haft min DVMEGA Cast sedan 2019 och har verkligen hunnit testa den. Det här är en terminal som du ansluter till internet och når sedan den digitala delen inom amatörradion. Enheten är i sig en liten minidator baserad på en raspberry pi-klon.

Man kan komplettera enheten med ett radiokort och på så sättet ansluta till något av de digitala moderna från din handapparat via DVMEGA Cast och ut på valfritt digitaltrafiksätt på så sätt.

Vilka digitala nät kan man ansluta med DVMEGA Cast?

De vanligaste näten vi svenska radioamatörer vill ansluta är Brandmeister, Yaesu System Fusion eller Icoms D-star. Samtliga dessa nät går att ansluta men även några fler stöds och allt styrs av mjukvaran som består av Pi-Star som finns i flera olika Hotspots.

Vad är det för skillnad mellan DVMEGA Cast och en hotspot?

Det vanligaste syftet med en hotspot är att du ansluter till hotspoten med din radio. Hotspoten är i sin tur ansluten till ett nätverk via internet. DVMEGA Cast har en mikrofon så man använder den att tala i.

Illustration
Bilden visar exempel på hur anslutningar till nätet kan se ut. DVMEGA Cast klarar sig utan radio men har istället en mikrofon ansluten.

Vad behövs för att komma igång?

Utöver hårdvaran DVMEGA Cast behöver man skaffa en mikrofon till. Jag har köpt Yaesu MH-48 som är kompatibel och fungerar fint. I vissa paket ingår den och i vissa måste den kompletteras.
Min enhet är ansluten till Brandmeister där man måste skaffa ett konto som är helt kostnadsfritt. Vill man går det att ansluta enheten till fler nät men min går enbart via Brandmeister där man även behöver logga in för att ”vidarekoppla” de talgrupper som ska förmedlas till DVMEGA Cast. Brandmeisters DMR-nätverk baseras på talgrupper och om någon sänder på en viss talgrupp krävs att du ställt in din enhet på att lyssna på den talgruppen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *