För mig var det enklaste steget mot ett certifikat att gå en fysisk kurs. Idag finns flera sätt och det som är rätt för vissa kan vara fel för andra. Jag rekommenderar verkligen att gå en kurs hos en klubb. Visst får man offra några helger eller kvällar, men resultatet kommer snabbt. För mig skulle det inte fungera att gå en onlinekurs utan krav, mål eller riktig agenda.
SSA – Bli medlem!
SSA är en ideel förening för både sändareamatörer och lyssnaramatörer. SSA är en förening jag rekommenderar att bli medlem i om du ska bli sändareamatör.
>>www.ssa.se>>
Prov till att bli radioamatör
Oavsett vad du väljer så är det bra att öva på frågorna på SSA:s kursplattform. Du kan göra övningsprov hur många gånger som helst och det är inte på tid.
Provet är i två olika delar:
A – Ellära och radioteknik där det är 50 flevalsfrågor där du måste ha 37 rätt av 50 för godkänt. Det är även en del som avser Säkerhet i denna del. Den består av 8 flervalsfrågor och där krävs 6 rätt för godkänt
B/C – Lagar, reglemente och trafikmetoder. Här är det 30 flervalsfrågor och 22 krävs för godkänt.
När jag skrev provet saknade jag en genomgång för var i kurslitteraturen man hittar svar på respektive fråga. Därför har jag nedan skrivit ut några av de frågor som förekommer och visar i kurslitteraturen var du hittar svaret. Jag ger dig ej exakt svar utan pekar ut i kurslitteraturen var du finner svaret.
Kurslitteratur – KonCEPT
Den mest kompletta kurslitteraturen är ”KonCEPT för amatörradiocertifikat” som är utgiven av SSA – Föreningen Sveriges radioamatörer. Den kan du ladda ned kostnadsfritt:
>>http://akademin.ssa.se/files/koncept-pdf/koncept.pdf>>
Frågorna och hänvisning
Nedan visar jag flera frågor som är faktiska frågor som kan komma på proven. Jag skriver inte ut svar i klartext utan visar var i KonCEPT du finner svaret. Det här är ett hjälpmedel jag tidigare använt till några kursdeltagare i en klubb som har läs/skrivsvårigheter.